Friday, July 24, 2015

I am Back!!

After almost 2 years tak menulis dalam blog ni tibe-tibe mendapat ilham untuk menulis semula. Its good sebenarnye ade blog macam ni sebab bila bosan-bosan atau rindu dengan masa-masa lalu boleh bace balik sambil menghina diri sendiri betapa poyo nye aku dulu.

Habis segala benda nak tulis dalam blog ni dulu nye. Paling dasat mase putus cinta, frust menonggeng. Sampaikan sekarang bila bace balik puas nak recall dulu aku bercinta dengan siapa yang sampai frust menonggeng tertonggeng-tonggeng sangat ni.  Serius tak ingat. See, cinta-cinta dulu tu tak ade lah cinta mati sangat pun sebab boleh lupe.. ;p

Tak banyak sangat hidup ni yang berubah after 2 years. Tahun lepas dengan cerita yang tak berapa gembira. Ditemukan dengan orang tak perlu ade dalam history hidup. Tapi orang kata, setiap orang yang hadir dalam hidup tu ade sebabnya. Baiklah, cubaan menjadi seorang yang positif. Maka nya tahun lepas di tutup dengan penuh dukacita dan kesedihan. Dengan harapan tahun 2015 ade sinar bahagia. Aku terlalu percaya ade something good will be happened in my life for this year and taraaaaaaaa..Its happening now!!Ape yang penting, bersangka baik lah dengan Allah. Sentiasa bersangka baik dan percaya yang pekara baik tu bakal berlaku dan ianya akan berlaku. Insyaallah.

Alhamdulillah, memang cita-cita nak move out from current workplace. Bukan sebab tak cukup hebat kerja di sini tapi sebab terlalu nak merasa environment baru dan belajar another things. Cukup lah 3 tahun lebih di sini. Alhamdulillah, Allah gantikan kesedihan yang tak bertepi tahun lepas dengan rezeki kerja yang tak disangka-sangka. Tapi dugaan pula Allah bagi bila terpaksa memilih antara dua pilihan.

Abah pesan " Ape pun keputusan yang adik ambil, mesti kene bersedia untuk tidak menyesal di kemudian hari" Padat dan terkesan betul nasihat abah. Aku memang terkenal dari dulu tak pernah membuat pilihan yang tepat dalam hidup. Tengok sajelah berapa kali pulak putus cinta. Berapa kali pulak menyesal bila beli baju atau kasut. Alhamdulillah punye family yang tak pernah memaksa dan sentiasa memberi kebebasan untuk memilih selagi membawa kebaikan pada diri. Mak cakap " Ikut awak lah di, mane yang terbaik untuk awk". Lega bila dengar mak buat ayat macam ni. Maka pilihan telah dibuat. Moga pilihan ini lah yang terbaik.

Pantas betul masa berlalu. Sedar-sedar dah pun masuk pertengahan tahun. Sedar-sedar kurang lagi sebulan bekerja di sini. Tempat di mana aku bermula kosong, polos, naif, takut-takut dan sekarang, alhamdulillah bukan lah tahu segalanya tapi lebih lah dari kosong.Perasaan? Sedih, nak meninggalkan rutin selama 3 tahun lebih dan gembira untuk mulakan pekara baru dalam hidup. Adat yang bertemu pasti berpisah. Dugaan dan cabaran tempat baru mungkin lebih hebat atau pun kurang hebat dari sekarang tapi, sebagai manusia mahu tidak mahu tempuh saje lah. Kita ade Allah, moga Allah permudahkan segalanya.

Insyaallah....
No comments:

Post a Comment