Tuesday, December 6, 2011

Cita-cita


Aku punya cita-cita tinggi..
Tapi aku percaya segalanya harus bermula dari bawah...
Semoga Allah permudahkan segalanya..
Aminnnnnnnnnnn.....

Monday, November 21, 2011

20112011

20.11.2011..

Hampir semua orang mengejar tarikh cantik untuk majlis-majlis yang istimewa…Tapi aku awal-awal pagi lagi dah dikejutkan dengan berita pemergian seorang kawan pada tarikh yang cukup cantik.  Biarpun bukan begitu rapat tapi masih boleh di panggil kawan. Tetap terasa sedih.

Walaupun hanya bertemu sekali tapi masih lagi teringat-ingat..Pada ingatan aku die seoarang lelaki yang baik..sedikit terkilan bila aku terlalu memegang prinsip tak akan dekat dengan mane-mane lelaki sampai aku selalu tak hiraukan dia.  Panggilan telefon die buat kali terakhir beberapa hari sebelum die meninggal pun tidak aku hirau.  Sungguh lepas ape yang jadi aku cukup rasa menyesal.  Tak ade salahnye kalau aku beri peluang pada die untuk berkawan dengan aku lebih rapat.

Menyesal sekarang pun tiada guna. Beliau telah selamat dikebumikan. Semoga die ditempatkan di tempat orang-orang yang beriman…Aminnnnnnnn…

Friday, November 18, 2011

Gua jadi bos..Lu orang ada????

Ini bukan muka bajek comel tapi muka mintak penampor se das dua...Grrrrrr..
Bos besar, bos sederhana besar, bos tak berapa nak besar semua tak ade hari ni..Jadi ini hari gua jadi BOS..HAHAHAHAHAHAAH..*gelak setan...

Bila die bukan lagi milik kamu...


Aku belajar melupakan seseorang yang melupakan aku...

Aku belajar memaafkan semua orang yang menyakiti aku...

Aku belajar untuk menjadi yang terbaik untuk orang yang aku sayangi..

Tapi...

Satu pekara yang amat sukar untuk aku pelajari...

"TERSENYUM disaat orang yang aku sayangi Menyayangi orang lain....





Perghhhh jiwang siot...hikhikhik...

Tuesday, November 15, 2011

Tik tok tik tok....



Tik..Tok..Tik..Tok..Tik..Tok...40 HARI LAGI...=)

Dear masa, please berdetik lebih laju..........

Monday, November 14, 2011

Tuesday, November 1, 2011

Welcome november..Can't wait for December...

Welcome November...

Sedar tak sedar dah pun masuk bulan november..Bermakna lagi 2 bulan aku tak perlu pakai uniform "peguam" aku ni..Tak perlu pergi kerja hari sabtu dan tak perlu bangun awal..Hoyeahhhhh....

Haaa bercakap pasal semua tu memang lah seronok..Yang tak seronok nye bila aku dah mula kene hantar research dan report praktikal..Gua dah mula cuak beb..Serius cuak ni...Bulan 12 nak hantar report praktikal yang satu ape pun aku tak buat lagi dan bulan 1 kene antar research..Pitam weh pitam...

Selain tu cuak jugak bila pikir nak habis belajar dan kene cari kerja..Bila dapat tahu kawan aku dapat kerja kat tempat die praktikal aku jadi cuak pulak...Die dah dapat kerja then aku macam mane?????Ape-ape pun i'm happy for u dear...Seronok dah tak perlu pikir nak cari kerja lagi..Rezeki aku pulak tak tahu macam mane kan...

Lepas ni aku kene gigih cari kerja..Nak beli kereta,nak beli rumah,nak kahwin...hikhikhik...Padahal resume pun tak buat lagi..Jangan nak gigih sangat lah cik pada..*tampar diri sendiri....

Monday, October 31, 2011

Kalau masa dapat diputarkan.......

Kalau masa dapat diputarkan balik ape korang nak buat???Kalau aku......

1.  Nak belajar pandai-pandai time sekolah dulu then nak jadi doktor pakar tak pun peguam tak pun arkitek tak pun engineer...

2.  Nak aktif berpersatuan dan menjadi atlet time sekolah tak pun time universiti dulu..Tak ade lah file sijil aku ade beberapa keping je..Nak isi borang SPA pun segan.

2.  Control makan lepas spm dulu dan buang angan-angan kononye nak gemokkan badan..What the fishh punye angan2..Tengok sekarang dah jadi tong drum!!!!!

3. Nak jadi perempuan yang paling cool bile kene tinggal..Bukan psiko kasi surat kat fesbuk macam surat kabar panjangye...Maluuuuuuuuuuu..(T____T)..

4.  Tak nak melibatkan diri dengan mane-mane laki sehingga umur 24 tahun...Tak de lah aku frust menongeng2 bile putus cinta..Sampai nak makan pun tak ade selera..Hikhikhik..*yangayatujungtusapepercayadiegile..

Itu je yang aku rase aku nak buat kalau mase dapat diputarkan lagi..Actually bnyak lagi tapi tak nak nak senaraikan kat sni macam surat kabar jugak kot kan...



Itu "Kalau" je..Benda mustahil jadi kan..Ape yang jadi dah ditetapkan Allah.Dah ditakdirkan.Jadi tak ade istilah "kalau"..Entry suke-suke je..Byeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.....

Thursday, October 27, 2011

Organization chart yang kelakar..

Hyeee semua...

Beberapa minggu lepas bos aku ade suruh aku buat satu organization chart..Dia cakap kat aku buat chart tu kelakar-kelakar sikit..Tak payah formal sangat...Aku angguk je..Pekerja cermelang kan..Padahal dalam hati "organization chart kelakar-kelakar"????Sumpah tak pernah dengar organization chart boleh jadi kelakar..






Setelah berminggu-minggu memerah otak maka kat atas ni lah hasilnye..Cukup kelakar tak??Korang ade rase nak tergelak tengok chart ni??(T____T)

p/s:nasib bos terima dengan senang hati..Kalau tidak aku berenti kerja..Ehh praktikal lahhh...;p

Saturday, October 22, 2011

KAWAN!!!

KAWAN…
Mencari bila tengah susah..
KAWAN…
Mencari bila ditinggal kekasih…
KAWAN..
Mencari bila kekasih hati tidak lagi peduli…
KAWAN…
Mencari bila kebosanan.
KAWAN..
Mencari hanya bila perlu.

Aku harap aku tak punya kawan jenis begini...Anda juga pasti mengharap benda yang sama kan...???

Thursday, October 20, 2011

Wordless thursday???

Orang wordless wednesday tapi ko bantai thursday kan..Ahh lantak kannnnn...

ber blazer hari ni..feeling2 bos skit...;p

Tembam??who care..Student praktikal yang penuh berdedikasi..
p/s:berblazer cover baju sendat sebenarnye..hihihihihi...

Monday, October 17, 2011

kelas ibu-ibu perot boncit..

Assalamualaikum…

Tak tahu nak update ape kat blog ni..Semua pun pasal kerja je..Mane tidak nye dari isnin sampai sabtu kehidupan semua kat tempat kerja..Mane sempat nak bercerita pasal benda lain..

Ni pun nak bercerita pasal kerja lah ni..Semalam hari ahad kan..Disaat anda-anda semua sedang keluar bershopping,dating,jalan-jalan cari pasal aku pulak ade kat hospital…Kalau sebut hospital tu tak payah lah nak gelabah tanya aku sakit ape ke,cedera kat mane ke ape ke kan sebab nye aku datang hospital ni dalam keadaan sihat walafiat segar bugar…Hari-hari pun memang wajib datang hospital untuk bekerja..(eceh padahal praktikal je).

Semalam  bersamaan hari AHAD aku dipertanggungjawabkan (eceh ayat buku teks sangat) menguruskan parencraft class..Korang mesti tak tahu kan parentcraft class tu ape..Same lah dengan aku mase first time aku dengar..Aku ingat buat kraftangan.  Yelah dah ade perkataan ‘craft’ tu kan…
Meh sini nak jelaskan kat korang kelas ape sebenarnye..Actually kalau korang bijak dan tak bongok macam aku sure dah tahu kan yang sebenarnye kelas ni untk ibu-ibu mengandung..Ha cukup terang sampai situ je lah..Penat pulak nak terang panjang lebar..Yang pasti kelas tu untuk ibu-ibu yang berperut buncit dan ady babay dalam perot..Macam korang yang memang perot boncit dan ade baby cacing dalam tu belum layak lagi okey…




Seronok je tengok ibu-ibu comel yang bawak perot besar..Suami masing-masing bapak lah caring nye..Mereka semua pregnant anak first..Kalau dah anak ke 4 or ke 5 ape kejadah nak pergi kelas ni ye dak..Semua hal dah expert…Seronok je aku tengok pasangan-pasangan yang datang tu.

Tak pasal-pasal aku yang belum bersuami dan mengandung ni dengar talk pasal ibu mengandung..Tapi tak ape lah lah..At least aku dapat ilmu pasal kehamilan..Siap ajar teknik penyusuan lagi..Aku pulak naik malu sebabnye yang dengar sekali tu bapak-bapak..Aku malu lah wehh sebab aku anak dara lagi..Mau ko tak malu bile yang bagi talk tu siap bawak replika bentuk “nenen”..Malu dol..Tapi gua buat muka mak-mak je..Selamber je lah…

Nak anak comel macam ni...Kene kawin omputeh lah jawabnye...


Bila dah habis kelas tu tiba-tiba je naluri keibuan aku melonjak-lonjak naik…Haa macam mane tu????Calon pun tak ade nak kahwin..How nak ade baby pulak kan….Haruuuuuu….

Saturday, October 8, 2011

Aku mau ini..!!!!

Impian terpendek aku cume satu....Nak memiliki sebentuk ehh betul ke sebentuk ke sebuah tak pun seutas....Tak kire lah ape pun penjodoh bilangan nya..Yang pasti aku nak JAM TANGAN..Gue kepingin banget dong..





Bila lah agaknya dapat jam macam ni ek...(T______T)

Tuesday, October 4, 2011

Dear my unknown future husband...

Dear my unknown future husband…

Agak-agak bila lah Allah nak pertemukan kite.Tak sabar rasanya saya nak bertemu dengan awak.Selalu jugak saya terpikir-pikir macam mane agak nya rupa awak kan..Tinggi ke,pendek ke,kurus ke,gemok ke..Tapi semua tu tak penting bagi saya..Yang penting awak mampu jaga saya dan sayang saya sepenuh hati awak..Selain tu awak tak pernah lupa solat dan berpegang teguh pada agama..Awak tak perlu lah jadi ustaz cuma perlu tahu hal agama…

Jeles juga bila tengok kawan-kawan bahagia dengan boyfren masing-masing..Sedangkan saya sorang-sorang je..Tapi saya okey je..Cume kadang-kadang je rasa sunyi…Kawan-kawan semua cakap saya ni memilih sebab tu sampai sekarang saya tak ada boyfren lagi..Diorang tak tahu sebenarnya saya tunggu awak..Saya tak nak terima sebarangan lelaki sebab saya tak nak dalam hidup saya berkasih dengan ramai lelaki..Kalau awak tahu nanti mesti awak jeles kan..Sebab tu lah saya decide nak tunggu je awak muncul..

Saya tak peduli dengan mulut orang yang cakap one day saya akan jadi andartu sebab terlalu memilih…Peduli ape orang cakap..Saya tahu ape yang saya buat..Dan saya juga tahu jodoh pertemuan Allah dah tetapkan..Jadi saya tak perlu nak risau..

Saya harap bila kite ditemukan nanti saya dah bersedia nak jadi isteri yang solehah..Sekarang ni mungkin Allah tak temukan kite lagi sebab kite berdua masih belum bersedia..Sekrang ni mari kite sama-sama perbaiki diri dan lengkapkan diri supaya bila kite bertemu nanti kite dah cukup bersedia nak membina istana cinta kita…=)

Monday, October 3, 2011

Sepurnama sudah...

Minggu ni genap lah sebulan aku menjalani latihan industry (ayat buku teks sangat)..Alhamdullillah semuanya okey..Aku kene replace tempat customer service officer sebab die cuti bersalin..Jadi aku lah dipertanggung jawab meng take over kerja beliau..Kesian aku buat kerja tanpa boleh mintak ajar sape-sape sebab yang tahu pasal ni akak yang cuti tu je…Nasib sebelum die cuti die dah ajar aku ape yang patut..So sekarang ni aku dah tak rasa aku student praktikal tapi dah macam bos-bos dah..Duduk kat kerusi besar..Nanti aku plan nak beli blazer..Baru Nampak macam bos sikit tak pun peguam....hihihihihi…

Time rehat aku tak pernah keluar pergi makan..Aku makan dalam opis je..Konon-konon berdiet di samping berjimat..Padahal aku malu bile diorang ajak pergi makan…Nanti aku tak tau nak borak ape..Itu lah masalahnye..Dalam mulut aku kan konon-konon ade emas..Nanti cakap banyak terkeluar pulak emas tu..Hipokrit..Padahal kalau jumpe geng joyah aku lah penjoyah nombor satu…Jadi penyelesaian terbaik masalah aku ni ialah bawak bekal dan makan dalam opis sorang-sorang…Ohhh nyamannnn…

Asek bercerita yang baik je pasal praktikal kan..Ni nak cerita side buruk pulak….Entah ape lah tak berapa baik sangat nasib aku..Pernah jugak menyimpan harapan nak bertemu jodoh kat sni tapi macam taka de harapan je…Yang ade sorang mamat gatal yang mintak couple dengan aku mase aku baru jadi rakan sekerja die 3 hari..kau gileee..3 hari dah ajak couple..Kalau sebulan kerja dengan die mau die ajak aku kahwin..Choyyyyy…

Mamat ni memang menyeramkan aku…Gatal gile..Bile bercakap sentiasa nak bersayang2,berabang2..Entah bile aku naik taraf die jadi laki aku pun aku tak tau…Tak cukup dengan tu..Asal jumpe aku sentiasa paksa aku keluar dating dengan die..Siap berani nak mintak izin akak aku tu…Ko tak payah nak gentle sangat lah..Skanda pun ade,gf pun ade..Ade hati nak keluar dengan aku..Memang tak dapat lah…Terganggu betul emosi aku setiap kali bertembung dengan die…Rasa nak benti praktikal je….Nasib praktikal tak leh benti..kalau tak aku dah hantar surat resign dah…

Yang lain semuanya okey je melainkan cerita mamat gatal ni..Aku harap semuanya akan okey sampai lah ke hujung bulan 12 nanti…Okey byeeee..Nak sambung koreje….

Thursday, September 29, 2011

Rasa down bila............

Rasa down bila tengok cermin muka macam apam gebu...

Rasa down bila pakai baju ketat kat bahagian perot..

Rasa down bila berjalan peha berlaga,tandanya peha dah membesar 10 inci..

Rasa down bila tengok gambar time kurus tapi tahu diri sendiri tak mampu jadi kurus macam dulu..

Rasa down bila hati kata diet tapi mulut kate makan..

Rasa down bila pakai tudung pipi terlebih daripada tudung...

Rasa down bila plan nak berjogging tapi tak pernah jadi sebab malas....

Rasa DOWN bila rasa diri ni makin hari makin GEMOK.....

Saya tak nak jadi gemok macam ni...(T___T)
i wanna be like this..Mampu???(T___T)
Saya seorang gemok yang sedang down sebab tak mampu nak jadi kurus...(T______T)..Ade sapa-sapa boleh bantu saya?????

Tuesday, September 27, 2011

I have no feeling..hurmmmmmm

Risau juga ye bile hilang perasaan sukakan seseorang....Agaknye mane pergi perasaan suka tu....Menyorok mungkin...;p

Tuesday, September 20, 2011

Ramadhan dan syawal terakhir buat ayah ngah...

Sapa sangka ramadhan dan syawal kali ni merupakan yang terakhir bagi ayah ngah..Ingat lagi setiap kali raya sama ada kami sekeluarga beraya ke rumah ayah ngah atau ayah ngah sendiri datang ke rumah kami tak pernah sunyi dengan cerita-cerita ayah ngah...Dari hal salah silah keluarga,isu semasa,politik sampai lah ke hal-hal yang biasa..

Tak pernah lagi setiap kali kami adik beradik berjumpa ayah ngah,ayah diam seribu bahasa..Sentiasa ada cerita dan gelak tawa..Kami seronok dengan cara ayah ngah bercerita mengunakan loghat pahang..Sampaikan ayah ngah cerita pekara serius pun kami adik beradik still boleh tergelak..Bukan kami mengelakkan ayah ngah cuma kami tak boleh tahan dengan penggunaan loghat pahang yang ayah ngah guna..

Ayah ngah yang kami kenal seorang yang sangat happy go lucky walaupun berwajah garang..Ayah ngah tak pernah menyakiti hati mak dan ayah kami ape tah lagi kami adik beradik..Ayah ngah sangat menghormati mak sampaikan aku tengok setiap kali bersalam mesti ayah ngah mencium tangan mak..

Besar jasanya ayah ngah pada kami sekeluarga..Dia mengeratkan silaturahim antara emak dan adik beradik sebapanya yang dah lama terpisah akibat salah paham..Ayah ngah jugak berjaya mengembalikan hak mak sebagai seorang anak dan kakak yang dah berpuluh tahun di abaikan..Ayah ngah menyatukan kami sekeluarga..Sejak itu juga lah aku tau siapa pakcik-pakcik aku..Sedangkan dulu aku langsung tak pernah sedar kewujudan ayah ngah..

Walaupun kami berpeluang kenal dan rapat dengan ayah ngah hanya beberapa tahun tapi itu dah cukup buat kami adik beradik begitu mengasihi ayah ngah..Tanggal 17/9/11 perginya ayah ngah secara tiba-tiba buat aku betul-betul sukar nak terima..Setiap hari terngiang-ngiang gelak tawa ayah ngah...Terngiang cerita-cerita ayah ngah..

Tapi aku bersyukur kerana sempat berada dengan ayah ngah ketika saat akhirnye..Di saat anak-anak lelaki ayah ngah yang sangat bertanggungjawab mengajar ayahnye mengucap..Moment tu paling aku tak dapat lupakan sampai kini..Ayah ngah pergi setelah puas bertarung dengan penyakit yang tak dapat di kenal pasti..Aku tahu di saat akhirnye ayah ngah begitu derita sehingga kan aku nampak air mata ayah ngah ketika dia disahkan meninggal..Begitu perit derita yang ayah ngah tanggung...Kami redha ayah ngah pergi dari menanggung sakit yang teramat tanpa kami tak berupaya untuk membantu langsung..

Sesungguhnya ayah ngah bertuah kerana die meninggalkan anak-anak lelaki yang sangat tabah dan bertanggung jawab..Jadi ayah ngah tak perlu risau kerana aku yakin meraka mampu menjaga umi meraka..Insyaallah...Mak ngah jugak aku tengok sangat tabah..Walaupun pemergian ayah ngah berlaku sekelip mata..

Syawal tahun depan tiada lagi gelak tawa ayah ngah..Pasti kami adik beradik merindui moment tu..Tapi kami redha dengan pemergian ayah ngah sebab kami tahu Allah lebih menyanyangi ayah ngah...

Dalam kenangan..ayah ngah bersama mak ngah mase akad nikah abang daus...=(
AdA doakan ayah ngah bahagia di sana..Semoga ayah ngah di tempatkan di tempat orang-orang yang beriman..Aminnnnnnnnnnnnn.....Ayah ngah akan sentiasa berada di hati kami adik beradik..

Thursday, September 8, 2011

Soalan faveret dikala praktikal

Soalan faveret untuk student praktikal..

Dah ade boyfren????*perempuan yang tanya okey..laki belum lagi..;p

Tak tahu nak jawab soalan macam ni..Kang jawab "saya tak berminat dengan lelaki" diorang suspek aku lesbo..so what should i say???

Jawapan yang paling mantap aku bagi "hurrmmm no komen"!!..Okeh tipu je.Tu jawapan artis-artis.

Belum jumpe yang sesuai..Ni je jawapan aku..Nampak cliche tapi itu lah faktanya..

Wednesday, September 7, 2011

Aku terima nikahnye..

♥ "Aku terima nikahnya si dia binti si ayah dia dengan mas kahwinnya RM.."
Bunyi macam senang? Nah ini erti sebenarnya:"Aku tanggung dosa-dosa si dia dari ibu bapanya, apa saja dosa yang dia buat, dari dedah aurat hingga ke tinggalnya solat, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tanggung, dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak aku. Kalau gagal, maka aku fasik, dayus & aku rela masuk neraka, aku rela malaikat Zabaniyah melibas aku hingga pecah badanku. ♥




Terlintas nak post ayat kat atas ni dalam blog bila semua orang sibuk dok tepek kat dinding fesbuk masing-masing..Pernikahan nampak begitu mudah kan..Bercinta then terus decide nak kawin.


Kepada kaum adam,renung-renungkan lah...Besar tanggungjawab anda..Jadi carilah isteri yang   solehah...=)

Tuesday, September 6, 2011

My first day as a practical student...

Fuhhhhh lega dapat meluruskan badan atas tilam yang empuk ditemani kipas yang berbunyi macam helikopter...Seronok beronok ronok...

Bukan ape kelegaan sangat..Hari ni first day aku berlatihan industri kat hospital KPJ kajang...Mak datuk penat ya amat..Padahal bukan buat ape pun..Duduk melanguk tengok orang buat keje je pun..Itu lah orang cakap duduk melangok pun penat kan...

Alhamdulillah,even aku sorang je praktikal kat KPJ kajang tapi semuanya okey..Mula-mula tu memang la agak nebes tapi bile sedapkan hati sendiri cakap orang lain pun boleh hidup sorang aku pun mesti boleh lama-lama jadi okey je...Masuk kat KPJ dengan penuh confident...Lega bile tengok staff KPJ kajang baik-baik belaka...Jumpe aku senyum je..Aku pun tak nak kalah lah menunjukkan gigi sepanjang berjumpa dengan orang...Orang cakap biar murah dengan senyuman ye dak..Baru di senangi ramai orang..

Tapi dalam kelegaan tu ade jugak musibat yang melanda...Tak nak cakap pasal ni..Rase nak meraung sambil guling-guling kuch-kuch ho ta hai dah ni..Aku di kejutkan dengan berita kurang sedap halwa telinga mendengar ini kan pulak hati hamba yang kecil ini..(*kate tak nak bagi tau tapi bagi tau jugak tu...)Bos  aku suruh aku pakai  baju putih,kain hitam  atau seluar hitam  dan paling sadis sekali  BERTUDUNG BAWAL putih...Bab  tudung bawal tu paling  aku sedih..Dah lamme meninggalkan era kegemilangan tudung bawal yang      lembik  dan susah nak  iron tu...Dussshhhh..Rase  nak tumbuk diri sendiri...

Abis ape  gune baju  kurung satu beg  myanmar aku  bawak dari pahang  semata-mata  nak  praktikal..Ape  gune??Ce  korang tolong jawabkan..Siap  dah plan nak borong  tudung nak matching kan dengan  baju..Musnah  berkecai  harapan...

Dah-dah..Tak nak  pikir pasal uniform  taik cicak  tu yang penting  aku habiskan latihan  industri aku ni dengan sehabis  baik...Positive nye  aku..Alhamdulillah...(^_______^)V

Friday, September 2, 2011

Hari raya 2011

Hye semua...

Macam mane raya korang tahun ni??Aku tengok ade kat fesbuk ade yang excited gile nak beraya ade yang cakap tak ade semangat langsung then siap carut-carut lagi..Ape lah lu der...Raya ni kan tanda kemenangan kite lepas sebulan berpuasa...Kenapa perlu mencarot-carot bagai cakap tak de semangat langsung nak beraya...

Raya aku tahun ni sangat la meriah..Even kitorang tak de pun plan nak tema kaler ape untuk tahun ni tapi still meriah uoll...Tak sempat nak rancang tema-tema ni..Sebat je kaler ape yang berkenan...

Yang bestnye tahun ni semua balik rumah aku kecuali akak kedua.  Dia balik raya rumah mak mentua die.Ikut turn kan...Walaupun meriah tapi still rase tak cukup ahli lagi..Kalau tambah dengan anak-anak akak aku nombor dua ni sure meriah gile...

Ramai jugak sedara mara datang rumah aku tahun ni..Kire laku lah kuih yang aku buat tu..Berbaloi-baloi...Ni nak kasi tepek gambar raya untuk tahun ni..Sakan jugak tangkap gambar mengunakan kamera berkuasa tinggi  abang jai aku...*kuasa tinggi tu,dah macam motor pulak..;p






Saturday, August 27, 2011

Kau dah kenapa dik....

Assalamuailaikum semua...

Hari ni dah 27 ramadan..Sikit je lagi kite nak menyambut Hari Raya Aidilfitri kan...Macam baru sekejap je kite puasa dah nak beraya kan....Ce tibe-tibe puasa kene tambah lagi sebulan..Ape kate korang?...Confirm surrender kannnn..(*tapi tak mungkin berlaku)

Semalam time nak berbuka puasa aku duduk lepak kat dapur dengan mak,abah and k.long aku..Diorang plan esok nya iaitu hari ni la nak keluar awal-awal pagi...Nak bershopping lah..Temerloh ni nak cari parking masyaallah standart Key el...Menangis lah ko kalau tak kluar awal...

Then aku dengan lantang bersuara .."orang tak nak ek ikut mak abah pergi pasar tani esok..Penat laahh nanti pengsan."..Mak aku cakap "Dik,ko ni biar betul"...Kak long dengan ayah aku dah pandang aku pelik dan jelik je...Ehh ape hal pulak diorang ni...Betul la aku cakap tak nak ikut..Ini serius..."laaa betul la,orang tak nak la..Dengan ramai orang lagi..Penat tau tak,"..Sambil muka kedut sejuta tanda memang langsung tak bernafsu nak pergi pasar..Fikiran juga dok terbayang-bayang betapa sesaknye pasar esok pagi tu nanti..

Banyak kali kot aku ulang cakap tak nak pergi..Diorang beriya pulak macam pelik sangat..Macam la rutin aku memang tiap-tiap kali ade pasar tani aku ikut..Tidak la koi..Lama-lama aku malas nak cakap dengan diorang dah sebab diorang sibuk macam nak mengelakkan aku...Aku dah la mamai baru bangun tido...Tak kuasa nak layan...

Diorang semua masih buat muka pelik macam nak mengejek aku je...Tak habis-habis cakap 'biar betul dik"..Ingat aku main-main ape pulak tengah perot berkeroncong tu..Tak kuasa okey..Hati dah panas semacam je...Ape ke pelik sangat ke ape yang aku cakap tu..

Then tibe-tibe pulak aku terpikir.Oh,mungkin time puasa ni pasar tani tak ade kot..Sebab tu diorang pandang pelik...Cube berfikiran positif.

Kali ni kak long aku pulak bersuara..."kau kenapa dik,sejak bile pulak temerloh tu ade pasar tani hari sabtu..Esok hari SABTU bukan hari AHAD.Beria sangat cakap tak nak pergi...Tak sabar sangat nak raya la tuuuuuu...."

Aku buat muka blur je nak cover malu...

Cetttt mati-mati aku ingat esok iaitu hari ni hari ahad...Demmmm...Kenapa hari sabtu bukan hari ahad....(T__T)..

P/s: Di kesempatan ini (ayat kad raya sangat) aku nak menyusun 10 jari mintak maaf kat semua yang mengenali diri ini..Maaf zahir dan batin..Selamat hari raya..Makan kuih raya jangan banyak-banyak nanti kene kencing manis tak tau...Hilang kaki kene potong nanti..









Thursday, August 25, 2011

Biskut raya 20111...

Kate tadi last kan...Uishhh tak boleh tak boleh...Nanti kalau tak dapat nak paw akak aku mau sampai raya baru dapat online..Makanya selagi ade kite update ye dak...

Tak nak update panjang pun just nak share some kuih raya yang aku dah buat...Ade tinggal satu jenis je lagi tak buat...Rajin sangat aku tahun ni...Asal entah...Eksaited lebih dapat puasa penuh kat rumah agaknye...Maka oven itu milik aku sepenuhnye..Wahahahahahahahahaaha..(gelak evil)

Biskut pertama..Namanya conrflakes madu...Sangat senang nak buat..Kalau kau tak reti buat sah tangan kau bermasalah...;p

Ni second kuih raya yang aku berjaya hasilkan...Name bandor die biskut mazola..Name kampung biskut kacang je ...
Ni biskut paling menjadi kebanggaan....Sebab first time cube...Nama die biskut choclate chip...
p/s: Biskut ini bukan untuk tempahan..Ecehhhh macam ade orang nak tempah dah nak raya ni pun mak jemah oiiiiii.....

Nak tahu,dragon ball ade tujuh bijik kesemuanye......

Assalamualaikum my sayangness....

Gigih sangat subuh hening meng update blog...Bukan sebab ape gigih semacam sebab service internet tamat petang ni...Jadi harus la menepek satu entry terakhir sebelum menambah nilai buat kali ke dua..Itu pun kalau aku berjaya paw akak aku sebab die pengguna internet yang paling tegar berbanding aku...Wajib die yang keluar duit kannnnnnnnnn.....

Semalam ade la bace forum dengan my sis pasal tersasul cakap ....Gelak guling-guling kami bace cerita diorang...Bayangkan kami yang besar 'badak' ni gelak guling-guling...Pasti comel kannnnnnnnn....

Yang paling aku ingat pasal ade sorang cikgu yang agak garang masuk je dalam kelas dengan penuh tegas berkata "UNDERSTANDDDDDDDDDDDDDDD!!!!!!!!!!"...Semua anak murid pakat pandang antara satu sama lain...Cikgu ni dah kenapa masuk-masuk kelas cakap macam tu??....Bile cikgu tu sedar die tersalah cakap terus buat muka serius cover malu....Sebenarnye die nak cakap STAND UP...Okey hakikatnye cikgu pun berpeluang buat salah cume mereka pandai cover line...hahahahahahaah....

Lepas tu mula la aku teringat cerita 6 tahun lepas...Mase tu aku form 5...Dalam kelas aku dengan member aku ema sibuk la cakap pasal dragon ball..Entah ape yang kami borak aku dah tak ingat...Bapak tak matang kau form 5 cerita pasal dragon ball..Paling-paling cerita la pasal gosip artis ye dak....

Tibe time rehat aku dengan member aku pun pergi kantin...Sampai je kat tempat beli tu aku dengan muka serius sebab kene berimpit-rimpit nak beli makanan berkata.."Cik, DRAGON BALL satu!!!...Orang sekeliling aku dah pandang semacam je...Ehh kau kenapa pandang aku macam tu....Tumbok nak...Cakap dalam hati je lerr...



Then baru aku sedar..Ape kejadah nye makcik tu ade jual dragon ball gile..Ingat die GOKU...Duhhhhh aku maluuuuuuuuuuu...(T____T).

P/s: Actually aku nak beli CHICKEN BALL...Sekolah aku tak pernah menjual makanan bernama dragon ball...Harap makcik kantin tu tak ingat peristiwa ni....




Tuesday, August 23, 2011

Dunia blog ke dunia artis ni?????

Semakin hari aku semakin pelik dengan dunia blog...Semua orang makin berlumba-lumba promot blog masing-masing...Masing-masing berlumba-lumba mengejar follower paling ramai...Tapi untuk ape semua tu ye???..I'm just wondering...

Kadang-kadang rasa macam niat berblog untuk suke-suke atau sebagai penyimpan memori dalam blog dah terpesong..Sibuk nak cari glamer macam blogger-blogger yang memang sah-sah dah glamer tu..Sebab ape diorang glamer sebab blog diorang best, ramai orang suke bace...Tapi kalau setakat blog cerita pasal ko pergi kelas,ko masak ikan masin hari ni,ko buat karipap,ko putus cinta,ko gaduh dengan jiran sebelah rumah ko berebut kucing buat ape sibuk nak mengejar glamer jugak ye...

Dunia blog dah jadi macam dunia artis pulak...Hurmmmm entah la...Mungkin sebab aku baru kot dalam dunia ni so tak berapa paham sangat..Yang aku paham aku menulis ikut suke hati aku...Aku jadikan blog aku sebagai penyimpan memori yang aku akan bace bile aku rase rindu dengan memori-memori lama aku....Sebab tu blog aku ni berterabur kejap cerita pasal kehidupan,kejap masak-masak,kejap lagu-lagu..Dah name blog aku bukan belog kau kan so ikut suke hati aku lerrrrrrr....

Ape yang penting aku happy berblog..Di sebabkan aku tak punye follower dan peminat yang ramai jadi aku bebas nak update bile aku suke..Tak terkonkong...Best wooooooo....Tapi untuk blogger-blogger yang punye ramai fan tu pun best jugak...Duit masyuk kan....=)..

p/s: Maaf aku jarang berblogwalking,dan aku jarang follow orang balik sebab selalunye diorang tak tinggal link blog diorang..Cam ne nak follow....=(

Sunday, August 21, 2011

Rajinye mak jemah....

Hyeee uolls...

Lame tak update blog kan..Yelahh mak jemah bz buat kuih raya..Nak raya ni kan....Kene la rajin-rajin u oll...Ahhh sudah, apesal aku bertukar jadi mak jemah ni...Ni sebab pengaruh telebesen la ni....Ish3..

Just nak kasi tahu seantero dunia yang kali ni kuih raya aku menjadi...Hoyeahhhhhh..*sambil lompat bintang...So far baru 2 jenis aku buat...Ni jap lagi nak buat lagi ni...*ayat nak menunjuk kerajinan la konon...Hasilnye nanti akan diupload....Tunggu yeeeeeeeeee....=)

Wednesday, August 17, 2011

Orang kurang kasih sayang dengan mesej rambangye....

Assalamualaikum....

Sedar tak sedar hari ni dah 17 ramadan kan..Dah boleh buat kuih raya dah ni....Ape kaitan nye ek????Sebab mak aku tak kasi buat kuih raya awal-awal..Jadi ini la mase yang sesuai..Hari ni bukan nak cerita pasal kuih raya sebab kuih raya tak berbuat pun lagi..

Hari ni nak bercerita pasal lelaki sesat yang kurang kasih sayang yang suke mesej orang secara rambang atau pun dapatkan no telefon dari rakan-rakan yang terlampau baik hati...

Pernah tak korang duduk sedap-sedap je menikmati air batu campur yang ditambah eskrem yang penuh dengan kacang-kacang yang menyejukkan anak tekak...ohhhh okey cukup puasa ni....Sebenarnye nak tanye pernah tak korang dapat mesej entah dari mahluk mane tak cakap nak berkenalan la,hye buat ape la...Confirm pernah kan..Especially girl..Laki jarang sebab orang perempuan jarang buat keje-keje kurang kasih sayang ni main mesej je orang tak kenal..Setuju kaum hawa????

Usually diorang ni main tembak-tembak nombor telefon je..Dengan harapan dapat yang melayan memang jadi la..Silap-silap kenal 2 3 hari couple terus...Desperate sangat perangai cik abang oi...Tapi aku percaya ini biasanya keje budak-budak sekolah..Baru pakai henpon ye dak...Tak ade orang nak mesej so kene la buat cara murni macam tu....

Tak pun kan diorang ni dapat nombor telefon si mangsa ni daripada kawan si mangsa jugak la..."weh,ce ko kasi no awek sorang kat aku,aku bosan la tak de orang nak mesej"..Haa cam tu la lebih kurang dialong nye...Then kawan si mangsa yang agak baik hati tulus murni ni tanpa mintak izin si mangsa terus bagi kan...Ko dapat ape beb main jual-jual nombor kawan ni...Kalau nak main jual-jual tu ko keje kedai telefon je senang...

Atau punnnn si kurang kasih sayang ni main curi je no telefon si mangsa ni dalam henpon kawan si mangsa...Tengok name macam sedap je then tekan-tekan je la..Mencuba nasib ye dak...Sekali yang ko ambik nombor tu isteri orang baru padan dengan muka kau...

Aku cukup menyampah sebenarnye nak face situasi macam ni...Semua pun aku pernah kene..Ehh tidak nak la  nak cakap diri ni begitu hot and spicy cume asal entah selalu menjadi mangsa orang kurang kasih sayang macam ni...

Meh nak kasi clear skit...Aku tak de hal nak berkawan dengan orang...Even ko tu tersalah nombor pun then introduce diri dengan cara yang baik dan berterus terang tak ade masalah aku nak kawan...Ini tidak dah la tak nak bagi tau dapat nombor telefon aku kat mane lepas tu bile orang tak balas dok mesej 80 kali...Heeeyyyy ingat kredit aku untuk orang macam tu ke....Be gentleman la sikit dude...Ko nak berkenalan buat la cara macam orang dewasa..Berterus terang..Baru cool tau...

p/s: Pada kawan-kawan aku yang bermurah hati bagi nombor telefon aku kat kawan-kawan die memang siap la...Aku cucuk lubang idung korang dengan chopstik...Lu jangan main-main aaaaaaa......








Friday, August 12, 2011

Boleh kena sawan tikus tak dapat online wooo...

Hyeee..Bertemu kembali..Senyum sampai ke telinga ni sebab dapat online hari ni..Dah berapa hari macam nak naik sawan tikus dah duduk rumah tanpa boleh online..So hari ni tibe-tibe mendapat ilham dari akak aku untuk ambil kredit ayah aku then transfer kat aku...Opsss sebelum tu akak aku ade cadangkan gune je simkad mak aku buat online..Mak aku pakai post paid so senang sikit..Tapi agak-agak la woii nanti adik beradik aku telefon mak aku tak dapat kan dah kantoi....Mau seluruh adik beradik membenci kami..

So jalan terbaik ialah amik kredit ayah aku..Ayah aku tak pernah tahu kredit die ade berapa...Sebabnye bila die kol orang tak dapat je die dengan serta merta akan pergi topup..Seronok beronok ronok la kami gune kredit abah kami tu....Tapi kitorang mintak izin dulu okey..Tak baik bulan-bulan puasa ni mencuri...Aku dah pakat dengan akak aku suruh try mintak tapi kalau ayah aku senyap mean die setuju la tu...Bile kami mintak ayah aku bising-bising je then aku terus cakap terima kasih dan dengan pantas transfer kat henpon aku...Keji jugak kami kannn...Tapi tak pe..Ayah kami baikkkkk..;p

Serius tak boleh wehh tak online sehari...Kadang-kadang kalau dah tak tahan sangat aku sanggup online pakai henpon...Kredit jangan nak kata la..Berjalan macam air...Aku rase kan aku dah kene sampuk hantu internet la...Sehari tak bukak fesbuk tak lengkap kehidupan seharian...Parah-parah...Macam mane la aku nak bertahan sampai raya kalau macam ni...Help meee......

Time-time sengkek macam ni mula la rasa seronoknye kalau ade boyfren kaya kan...Boleh kikis duit die buat bayar broadband...Alaaaa bayar broadband je bukan mintak beli laptop ke,henpon ke kan...Bukan la kaki kikis sangat macam tu...heeeeee...Takut orang laki nak dekat dengan aku nanti..Takut aku suruh bayar broadband aku..hihihihihihhi....

K la nak tunjuk karton kedua dan ketiga aku buat...Still tak cantik mane tapi ade la gaya orang..hehehehehe...











Monday, August 8, 2011

Hobi baru saya...

Hye readers...Ade ke yang membaca blog ntah ape-ape aku ni ek...Ahhh bantai...Tengah taip laju-laju ni..Celcom dah bagi warning jap ladi dalam mase 30 minit lagi die nak stop service..Punye la aku tak boleh hidup tanpa fesbuk sanggup aku guna yang daily punye...Tau yang daily tu macam mane..Alaaaa korang tekan celcom *118# then request untuk broadband daily..Sehari 5 ringgit okey...Bankrup mak jemah...

Ni just nak bagi tahu hobi baru aku..Semalam ade ber blogwalking then terjumpe satu blog yang sangat comel..Tak silap aku name blog tu istana cinta ke ape entah..Aku pun dah lupe..Die ade ajar buat doodle..So aku ape lagi...Dengan pantas pun terus mencuba...Aku minat benda-benda macam ni..Asal la dulu aku tak amik grafik kan...Mesti lagi best...Berangan la ko cik pada...

Nak tengok hasil kerja keras aku yang tak kreatif langsung ni...Meh nak tunjuk...Nak komen pun boleh...Dialu-alukan..

nama die kak joyah..hiihihi..name glamer jenny...

Itu je yang dapat tunjuk buat mase ni..Lepas ni tak dapat nak tunjuk dah hasil-hasil yang akan datang..Tak tahu lagi bile dapat on9...Ohhh my blog,Ohhh my fesbuk I will miss u very very very much lahhhhh....Tak ceria hidup tanpa fesbuk dan blog...Biar tak de kredit henpon daripada tak dapat beronline.....Okey la..Nak merepek tu je...Daaaaaaaaaa.....

Friday, August 5, 2011

Seni karipap...

Hari ni bukak puasa mak aku ajak buat karipap..Actually nak buat karipap daging tapi boleh pulak lupa beli daging so main taram bubuh sardin je la...Aku ingat buat karipap ni tersangat la senang..Diri sendiri dah buat baru la tahu betapa susahnye orang berniaga tu buat karipap...

Part paling susah nak buat tepi-tepi karipap tu..Dulu time kecik-kecik aku tak suka makan tepi-tepi karipap tu..Asal entah...Pelik sangat perangai..Dah besar ni habis semua aku tibai...Susah wooo nak buat tepi karipap tu..Tangan aku yang cukup 'berseni' ni pun tak mampu nak menghasilkan karipap yang cantik dan kemas...Nak tengok hasilnye????

Taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......

Dalam gambar nampak la cantik jugak tapi kalau betul2 masyaallah...

Berseni tak tangan aku????

Ikut kan hati ni aku nak tekan-tekan je tepi karipap ni macam biasa main tanah liat tu ..Tak yah nak buat macam tu sangat la kan..Tapi kang malu pulak nak kasi kakak ipar makan...Sure abang aku ngutuk punye..Mak aku puas la ajar macam mane nak buat tepi karipap tu kasi cantik...."haaa buat macam ni,senang je.ape yang payahnye" Itu la kata-kata mak aku...Then berkat usaha gigih aku di bulan puasa ni maka terhasil la karipap yang lebih cantik dan gebu ala-ala salmah gebu gitu....

Taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

Better daripada atas tadi kan????Cakap je ye..
Ni setelah hampir habis doh baru la menjadi...
Kalau la ade pertandingan mencari menantu berdasarkan tepi karipap yang dibuat ni sure aku orang pertama yang tersingkir...Tapi hasil kat atas ni boleh consider lagi la kan..hihihihihi...First time buat ni,wajib berbangga.....

p/s: maaf mutu gambar yang kurang bagus..Pakai henpon cap ayam je..Tunggu la nanti dapat boyfren ade kamera canggih tu...Hari-hari aku buat harta sendiri...;p

Thursday, August 4, 2011

Biskut raya oh biskut raya....

Aku: Mak,nanti orang nak buat biskut raya la..

Mak: Tak payah!!Raya tahun lepas pun berbalang-balang mak buang kuih raya awak buat tu....

Aku: Hurmmmmmmmmmmmmmmm........

Kecewa beb kecewa...Baru semangat nak membazirkan duit mak aku beli tepung last-last kuih tak berapa menjadi..Tapi jangan la salah paham..Ade jugak kuih yang menjadi okey...Cume asal entah orang tak nak makan..Mereka ego la tu...Malu tapi mahu....

Ni antara kuih raya yang aku buat menjadi...Abang kawan aku nui siap puji lagi cakap sedap okey..Kembang aku...

Beria bubuh love2 sebab kononye nak kasi someone special  la..Aku kan romantik...;p

Biskut coklat cinta tiga segi...boleh mcam tu???hahahaha..

Tapi aku dah tak ingat resepi kuih ni lagi..Cadangye raya kali ni nak buat biskut conflakes dengan choclate chip je...Kite tengok hasilnye nanti macam mane okey...Kene pujuk mak aku dulu then baru boleh proceed...

Salam perantauan...Maaf tak dapat beraya bersama...

Bila bukak paper then bace ruangan salam perantauan mula la rasa jeles yang teramat sangat..Bestnye diorang boleh masuk surat kaba...Ehhhh itu tidak la jeles sangat sebenarnye...Yang lebih jeles bila diorang ade kat obersea..Seronok ke ek raya kat obersea...????Teringin jugak berhari raya kat obersea ni...Masalahnye over the river pun tak pernah...

Kalau aku tengok ruangan ni paling tergedik-gedik tengok post dari geng-geng lelaki atau lelaki perseorangan yang dok belajar kat oversea...Then, aim yang paling kacak sambil berangan dalam hati bertuahnye kalau aku dapat boyfren macam dia....Pandaiiii,Kacakkkkk,comelllll,duduk oversea pulak tu...OMG kacaknyeeeeeeeeeee kau...*gedik..

Serius jeles dengan diorang sebab berpeluang belajar kat luar negara...Itu la kau cik pada,dulu time sekolah malas belajar...Agak-agak kalau belajar rajin-rajin sekarang ni aku dah boleh sambut puasa dan raya kat Indonesia dah....Indonesia????Janji obersea ye idok...

Tapi sure diorang yang dok belajar kat luar negara tu meronta-ronta hati nak balik beraya dengan family kat Malaysia kan...Macam tak bermakna je raya if tak dapat bersalam-salaman dengan ibu bapa dan ahli keluarga...Uishhhh tak dapat aku bayangkan if aku tak dapat raya dengan family aku..Mau beraya dengan air mata...Orang minum air oren aku minum air mata je...



Noor Fahada Binti Ahmad, Roschester Institute of Technology,  New York, USA..
Ucapan: Mengucapkan selamat berpuasa kepada semua umat islam khususnye untuk keluarga di pahang...Maaf tak dapat pulang berhari raya bersama kali ni..sob sob sob...

p/s: Gambar macam minah indon ade hati cakap duduk kat new york...

Puasa ke tidak????

Hyee Assalamualaikum semua...

Korang puasa ke tidak hari ni???Pada yang uzur(wanita) atau kurang sihat dan tak mampu puasa tu boleh di maapkan lagi kalau tak puasa...Tapi tu yang segar bugar gebu duk belakang rumah melantak mcd tu ape hal???Cite sikit bro..???..Tang mana yang berdarah????Sendiri mau ingat la...Anak buah aku yang 6 tahun tu pun puasa okey...Malu sikit kat beliau...

Kesian jugak tengok anak buah aku kak husna puasa...Kite yang besar badak ni pun kadang-kadang tak larat nak puasa ni pulak budak kecik yang sememangnye kuat makan tu kan...Dalam pukul 4 petang die kemain terkinja-kinja lagi siap main basikal,lepas tu dok bace buku cerita kuat-kuat..Sikit pun tak nampak macam orang puasa...Jam dah pukul 6.15 petang mula dah melepek kat atas meja sampai nak senyum dan bercakap pun dah tak mampu...Itu la...Guna lebih sangat tenaga tadi kan...Terkinja-kinja tak hingat...

Aku ade tanya mak aku agak-agak umur aku berapa aku puasa penuh...Sebabnye aku mempunyai memori  singkat..Jarang aku ingat ape yang jadi mase aku kecik-kecik even time darjah-darjah...Mak aku cakap mase umur 6 tahun pun tak penuh lagi...Cehhh terok jugak aku...Husna mase umur 5 tahun pun tinggal 6 or 7 hari je...

Sebenarnye kan mak aku pun tak pernah tahu bile aku puasa penuh...Sebenarnye kannnnnnnnnn.......hihihihihihihi(gelak jahat)..Sebenarnye dulu mase aku darjah-darjah mesti mak aku ingat aku puasa tapi hakikatnya kat rumah bile mak aku pergi toilet or keluar aku pergi dapur tonggang botol air kat dapur laju-laju...Haaa part buat jahat ni boleh pulak aku ingat kan....

Mane gua boleh tahan beb...Bersusun je air masak tu kat almari dapur...Tak kan nak tengok je kan...Wajib la rasa sikit...hahaahahaha...Lepas dah minum tu buat la muka lesu..Jadi mak percaya la yang aku ni gigih puasa...Padahal dah belitter-litter air dalam perut aku tonggang..

Aku pun tak ingat umur berapa aku dengan jujurnye berpuasa...Haipppp sekarang ni aku tak buat dah perangai tak senonoh tu ek...Dah lama pencen....I swear....hahahahaha..Korang umur berapa pulak puasa penuh????Ce cite...Ce cite....

Monday, August 1, 2011

Maaf,tak susah pun kan nak sebut...

Lega rasanya bile kite dah memaafkan orang dengan sepenuh hati kite kan...Tak salah kite meminta maaf pada orang even kite tak tahu ape salah kite kat die...Di hari baik bulan baik ni mari la sama-sama kite bersihkan hati maaf bermaafan sesama kite..Tak rugi pun kite buat macam tu kan...=)

p/s:Saya maafkan ape je salah awak pada saya...Lega bile pengakhirannye macam ni..Kite mungkin tak ditakdirkan jadi seorang kawan,kekasih atau ape aje tapi yang penting kite tak bermusuh....Selamat berpuasa...=)

Saturday, July 30, 2011

Selamat berpuasa....

Hyeee semua..Assalamualaikum..

Tak lama je lagi nak puasa kan...Sempena bulan puasa ni mari la kite saling bermaaf-maafan..Sucikan hati dan semoga bulan ramadhan kali ni memberi keberkatan kepada kita..Sama-sama la kite membuat kebaikan sempena bulan ramadhan ni...

Bersyukur tahun ni aku dapat puasa penuh kat rumah...Rasa macam dah lama je tak puasa penuh kat rumah since belajar dari sekolah then diploma then degree pulak..Kali ni je kebetulan cuti sepanjang bulan puasa...

Teringat bebuka puasa dan bersahur dengan kawan-kawan kat rumah sewa..Makan je ape yang ade...Rindu pulak nak suasana macam tu...Setahun dah berlalu..Teringat dekat bazar ramadhan kat puncak alam...Semuanya dah berlalu..Cepat sungguh masa meninggalkan kita...

Maaf pada semua segala salah silap saya pada anda semua...Selamat berpuasa...

Doa Malaikat Jibrail menjelang Ramadhan. "Ya Allah?abaikanlah puasa umat Nabi Muhammad S.A.W jika apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan 3 perkara: 1. Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua org tuanya. 2. Tidak bermaafan terlebih dahulu antara suami isteri. 3. Tidak bermaafan terlebih dulu dengan orang-orang sekitarnya...

Thursday, July 28, 2011

Syukur Ya Allah....

Happy birthday to me..
Happy birthday to me..
Happy birthday to me..
Happy birthday to me...

Happy birthday to me...=)
Okey,tahun ni tak de kawan-kawan nak nyanyikan lagu birthday macam tahun lepas..=(...Jadi nyanyi untuk diri sendiri je la....Ade pun tadi kak cuna yang nyanyikan berulang kali..Selamat birthday maksu....Esok die sampai tak nak pergi sekolah sebab birthday mak su die..Die ingat maksu die ni agung ape..Time birthday sume orang dapat cuti.....

Setahun berlalu..Saya rindukan mase dulu2..Anda jugak tukang amik gambar...Miss u all..=(
Syukur alhamdulillah masih diberi bernafas sehingga ke hari ni..Sehingga menginjak ke umur 23 tahun..Semoga pertambahan umur memberi lebih kebaikan dah kerahmatan kepada aku...Semoga aku menjadi lebih matang dari semua segi..Thanks pada mak abah yang dah membesarkan aku dengan cukup sempurna dan jugak thanks pada abang2 dan kakak2 yang terima aku seadanya..Love u all so much....

p/s:Thanks pada yang wish dalam fesbuk,mesej dan jugak kol..May allah bless all of u....

Monday, July 25, 2011

My buah hati pengarang jantung...

Hari ni nak cerita pasal buah hati pengarang jantung aku...I heart them very much....Nak tahu sape mereka???

Nama Najihah husna binti Mohd Sofian.
Panggil kakak,husna atau najihah..(biasa najihah mak aku je yang panggil)
Umur 6 tahun.
Anak buah paling banyak cakap..Die boleh bercakap tanpa henti..Even membaca pun tak kenal noktah...
Pandai ambik hati orang tua..Contoh:bila tanya sape gemok maksu ke tam jawapan die mesti dua-dua pun kurus..Hakikatnye semua orang tau tam lagi gemok..;p..
Makanan feveret semua pun dia makan...Jarang tengok die tak suke makan...Sebab tu tembam...
Makcik faveret dah tentulah maksu iaitu aku...


Nama A'liyah Umairoh binti Mohd Sofian.
Panggil Adik ataupun umairoh..Even kat adik die pun die bahasakan diri die adik...Adik die pulak panggil die aroh..
Umur 5 tahun.
Pelat yang teramat..Die sebut katak-tatak,sekolah-setolah,sakit-satit,lagi-ladi dan macam-macam lagi perkataan die pelat..Sampai kitorang family panggil die siam..
Kemahiran mase kecik menangis sambil lompat-lompat..Kalah orang lompat tinggi..
Paling susah nak dengar cakap..Orang cakap jangan tu la die akan buat..
Makcik fevert tam iaitu akak aku..Makan mesti nak sebelah tam..
Kata-kata feveret sebelum berpisah dengan aku "mak su burokkk"..


Nama Nuur Khadeejah binti Kamarulzaman.
Panggil kakak atau deejah atau nor..(nor tu mak aku yg biasa panggil)
Umur 2 tahun nak masuk 3 tahun ..
Die tak pelat cume suara macam kartoon...
Budak yang sangat lemah lembut dan sopan santun..Nak cakap kuat-kuat dengan die pun tak sampai hati..
Paling susah nak makan nasi...Siap kene paksa baru makan..Sebab tu die slim..
Makcik feveret tentulah maksu...Ape-ape pun mesti mak su..=)


Nama Hannah Maisaroh Binti Mohd Sofian.
Panggil adik sharoh,shaloh atau baby..
Paling kuat makan..Mulut tak pernah berhenti mengunyah...
Suara serak-serak tengelam timbul...Tapi tak berapa reti cakap lagi...
Die sorang je yang tergila-gilakan ayah chik..Sampai tengok fahrin ahmad dalam tv pun die cakap ayah chik..
Punya senyuman yang kelakar..
Pendek dan ketot je..


Nama Ai'syah Soffiyah Binti Kamarulzaman..
Panggil aisyah atau adik atau sepet (sebab mata yang sepet)
Anak buah aku paling muda..
Sangat pandai mencari makan sendiri..Contoh:die boleh amik kurma yang ade dalam plastik kat atas almari rumah die dan makan...
Hobi suke gaduh dengan kakak die..Die gengster..Akak die yang lemah lembut tu selalu kalah..
Makcik feveret tam..Bukti bila tengok gambar tam kat fesbuk die sibuk panggil-panggil tam dengan sangat excited..Die pandai sebut tam tapi sebut mak su tak berapa pandai..

Ni la dia kelima-lima buah hati aku..Insyaallah tak lama lagi nak masuk 7 orang pulak....Harap-harap dapat boy pulak....

p/s:kakak husna baca blog aku ni membebel-bebel marah sebab aku kaat die dengan adik die gemok tapi puji deejah baik..Die sangat tak puas hati...Orang dah pandai membaca sekarang...Bukan main lagi die sekarang ni..hihihihihihi..Suke dengar die marah-marah...=)

Sunday, July 24, 2011

Aktiviti di hari sabtu...

Hyeee semua..Assalamualaikum....

Hari ni excited gile nak update blog...Sambil taip laju-laju ni..Kalah kelajuan honda kapcai...Aikkk honda kapcai laju ke...Okey nak tau excited sebab ape...??

Sebab nye hari ni me and my sisters pergi kelas buat cupcake dengan apam polkadot..Uolls tau ape itu cupcake dan apam polkadot???...Bahasa melayu tinggi nya adalah kek cawan dan apam bintik-bintik macam chikenpox tu...

Dari pagi sampai ke petang aku pergi kelas buat cupcakes dengan apam ni..Serius memang enjoy sangat buat benda ni...Enjoy sebab main dengan banyak kaler..Rasa macam kanak-kanak pun ade..Macam main masak-masak je..Yang penting cikgu dia a.k.a akak dewi iaitu kawan kepada akak aku memang sangat pandai mengajar..Senang paham..Banyak pulak tu tips yang die bagi kat kitorang...

Malas cerita banyak..Just nak tunjuk hasil kitorang buat tadi je..Bukan nak menunjuk-nunjuk tapi memang nak menunjuk-nunjuk...weeeeeeeeekkkk..;p

Milik siapakah tangan itu???Tengah cube buat decoration...

Ini cupcakes yang telah di letak icing...


Cupcake cubaan pertama hasil tangan aku dan akak aku k.kema..

Ini aku ler yang buat..I love u laaaahhhhh..;p

Peralatan-peralatan untuk mendeco cupcakes...
Ini la hasil selepas di hias..


Ni pulak apam polkadot..Dalam die ade inti strawberry dgn blueberry..Sangat sedap okey..

senang je nak buat apam ni...cewahhh belagak..hehehe..


Its me...
Selesai sudah kelas membuat cupcakes dan apam..Harap lepas ni boleh try buat kat rumah dan mungkin boleh berbusiness....Insyaallah...Doakan ye...(^_^)V